Vad menas med underhållsfritt?

Underhållsfritt klarar sig utan tillsyn

Detta är ett begrepp som används inom en rad olika områden, från möbler och fönster till batterier. Det som det egentligen betyder är att saken som det rör inte behöver tillsyn eller service av något slag.

Underhållsfria fönster och fasader

För hus och villaägare är ordet “underhållsfritt” i sammanhang som rör bygg alltid något mycket lockande.

Att ta hand om hus är ofta mycket dyrt och krävande, framförallt utsidan av huset kräver kontinuerlig service för att den skall hålla sig fin, hel och inte släppa in fukt och vind. När då fönster eller fasader är underhållsfria drar det såklart till sig en hel del positiv uppmärksamhet.

När det kommer till fönster och fasader så innebär underhållsfri ofta att det är gjort av ett material som är väldigt tåligt som till exempel av ett plastmaterial som vinyl eller av en metall såsom aluminium.

Underhållsfria batterier

Elbilar behöver mobila kraftkällor för att kunna ta sig framåt. Underhållsfritt batteri är en typ av batteri där det inte går att att tillsätta destillerat vatten.De är ofta säkrare vid laddningar och drift, på grund av det har väldigt lite gasutsläpp såväl som spill av syralösningen där det skall kapslas. När det gäller den inredet på det underhållsfria batteriet så skiljer det sig inte så mycket från ett vanligt batteri. Man kan se om ett batteri är underhållsfritt eller inte genom frånvaro av påfyllningsproppar.

Nästan underhållsfri

Mycket produkter är nästan underhållningsfria. Det som det betyder är att de kanske kräver mindre service än andra produkter i samma kategori. En frisyr kan till exempel vara nästan underhållningsfri, det betyder inte att man kan strunta i att tvätta sig eller att håret inte kommer växa ut igen utan snarare att man kanske behöver mindre hårstylingsprodukter eller att man inte behöver föna håret varje dag.

Självrengörande eller självgående

Närbesläktade ord till underhållsfri är självrengörande eller självgående. Många ugnar är idag självrengörande genom pyrolys, det betyder att ugnen kan sättas på en viss funktion där smutsen i ugnen bränns bort. Det finns också olika självrengörande ytor. De fungerar inte så som ugnen utan har ofta en typ av yta eller beläggning som gör att smuts fastnar i mindre grad än vad den vanligtvis gör.

Självgående är något som man ibland hör om människor. Det brukar betyda att någon eller något inte behöver instruktioner eller igångsättning för att göra det den ska. Ord som underhållsfri, självrengörande och självgående har positiva konnotationer för de flesta.


Andra liknande artiklar

Kalka av kaffebryggaren | 10 tips som underlättar

Ta bort tuggummi och kludd från väggar och möbler

Rengöra kakelfogar - en guide

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
13 Nov 2021