Energisnål städning

Det finns ett antal sätt att göra din städning mer energisnål, utan att kompromissa med resultatet. Här kan du läsa om vanliga misstag och hur du undviker dem, allt för att göra din städning mer energisnål. 

Lite produkter - varmare vatten?

Alltsom oftast överdoserar vi rengöringsprodukterna vi använder. Anvisningarna på förpackningarna brukar stämma väl med mängdbehovet, ändå använder långt ifrån alla måtten som föreslås och häller istället en uppskattad mängd i skurhinken eller sprayflaskan. Ett tips är att minska mängden rengöringsmedel och istället använda varmare vatten, då varmt vatten löser fett och öppnar t.ex. träfibrer för djupare och mer effektiv rengöring. Ett annat misstag vi ofta gör är dock att använda för mycket vatten.

Fyll din skurhink högst till hälften - dessa tips i kombination är ett sätt att spara på energi och miljö. I miljöer där fett och kalk har en tendens att samlas kan man dock behöva lite mer av både rengöringsmedel och varmvatten; att städa bra när man väl gör det är förstås bättre än att städa slarvigt och oftare.

Energisnåla maskiner

Många äldre maskiner för hushåll som dammsugare och torktumlare drar mer energi, utan att för den sakens skull vara mer effektiva. Vid just städningen hemma är väl dammsugaren det mest självklara redskapet vi har, och det vanligaste är att man inte köper ny dammsugare förrän den gamla helt har slutat att fungera.

Det är lite synd eftersom det finns nyare maskiner, även sådana med något lägre effekt, som är lika effektiva men mycket mer energisnåla och till bra pris. Dessutom låter de ofta mindre, vilket kan bidra till att man drar sig mindre för att använda dammsugaren senare på kvällen, då elpriserna är lägre. Energimyndigheten bekräftar att en uppdaterad maskinpark brukar vara bra både för miljön och plånboken.

Miljövänliga produkter

Rengöringsprodukter som är märkta med svanen är bättre för miljön - välj gärna alltid svanenmärkta produkter när du städar, diskar och tvättar. Svanen är nordens officiella miljömärkning och alla produkter och tjänster som är svanenmärkta har kontrollerats och godkänts. 

För att spara ytterligare på miljön kan det vara både smart och ganska roligt att göra sina egna rengöringsmedel av sådant som finns i skafferiet. Recept på effektiva och miljövänliga medel som innehåller till exempel ättika, bikarbonat, citronsyra och kranvatten är lätta att hitta och går att göra i både små och lite större mängder.

Städa under den ljusaste tiden på dagen

Vi som bor på nordliga breddgrader vet att det är svårt att se ordentligt inomhus framemot eftermiddagen under vinterhalvåret. För att kunna städa effektivt är det förstås bra att se vad man gör, var damm och partiklar ligger och var fläckar har hamnat.

För att genomföra en ordentlig städning under den mörka tiden på dygnet måste vi tända många lampor som normalt inte behövs, varför det kan vara en god idé att städa under morgon och förmiddag om du vill utföra städningen på ett så energisnålt sätt som möjligt.

Lufttorka kläder och vädra textilier

Om du byter lakan i sängen och kanske vill passa på att tvätta när du ändå är i städartagen är ett tips att göra det först av allt. Damm och partiklar virvlar upp när du tar ut sängkläder, och ditt hem kan bli lite dammigt igen om du gör det när du redan har dammsugit och våttorkat. 

Många klädesplagg behöver inte tvättas fullt så ofta som vi tvättar dem - tröjor och byxor klarar ofta fler användningar än vi tror. Har du tillgång till en vädringsbalkong eller annan yta utomhus, investera i en liten vädringsställning så känns dina kläder fräscha igen efter ett par timmar i friska luften. När du trots allt tvättar, försök så gott du kan att undvika torkskåp och torktumlare, både dina kläder och miljön mår bättre av lufttorkning om det finns tid och utrymme för det.


Andra liknande artiklar

Rengöra diskbänk och diskho

Rengöra dusch | Tips för effektiv rengöring

Bli av med vägglöss | Tips om vägglöss-sanering | Kostnad

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
3 Oct 2022