Rengöra luftvärmepump – en guide

Så rengör du din luftvärmepump

Om du tar hand om din luftvärmepump kommer den fungera bättre och hålla längre. En luftvärmepump är en dyr investering som man bör vara rädd om. Stora mängder luft pumpas runt av din luftvärmepump hela tiden och i luftvärmepumpens filter fastnar damm, smuts och fett som luften drar med sig.

Luftvärmepumpens filter gör att luften inomhus blir renare och bättre att andas men du måste rengöra filtret kontinuerligt då det annars riskerar att slamma igen.

Ett smutsigt filter leder till sämre prestanda och på sikt kan det förstöra din luftvärmepump. Om du märker att din luftvärmepump inte fungerar så bra som den brukar så kan det vara just en rengöring som behövs. Blir det inte bättre efter att du rengjort pumpen bör du kontakta en servicetekniker eller installatör som kan serva din luftvärmepump.

Rengör din luftvärmepumps inomhusdel

För att inomhusdelen av luftvärmepumpen skall fungera så bra som möjligt är det viktigt att göra rent både grov filtren och luftfiltren. Torka bort damm som samlats på skyddshöljet när du veckostädar. Luftfiltren skall helst dammsugas en gång i månaden. Vissa filter kan behöva bytas ut med jämna mellanrum, det beror på användning samt vilken typ av luftvärmepump det rör sig om.

Är kondensorn smutsig kan även det försämra luftvärmepumpens förmåga så det är bra att se över och rengöra den när det behövs. Det finns speciella typer av rengöringssprayer för luftvärmepumpar som du med fördel kan använda. Kolla bland sortimentet hos din närmaste el- eller bygghandel.

Så går du tillväga:

Stäng av strömmen och ta bort skyddshöljet från inomhusdelen.

  • Spraya rengöringsmedel på inomhusdelens kondensator och de delar du kommer åt. Se till att skydda elektroniska komponenter. Låt rengöringsmedlet verka i några minuter

  • Spraya med rent vatten och låt torka.

  • Sätt tillbaka skyddshöljet och sätt på strömmen igen.

Rengör din luftvärmepumps utomhusdel

Börja med att kolla hur det ser ut runt maskinen. Det behöver vara fritt från löv, skräp och snö för att luftcirkulationen skall vara optimal. Utomhusluften måste kunna passera in genom luftvärmepumpen utan hinder. På hösten och vintern när det blir mycket löv och snö måste du regelbundet gå ut och kolla så att den inte är instängd eller översnöad. Det skall inte heller vara is under pumpen då även det kan hindra luftcirkulationen. Smält bort med varmt vatten ifall det finns ansamlingar av is. Torka av utomhusdelen om den börjar bli smutsig.

Luftvärmepumpen behöver frostas av när det blir mer än 5 minusgrader ute. Få upp värmen inomhus till över 17°C inomhus och sätt sedan pumpen i kylläge, då kommer den göra en avfrostning.

Serva din luftvärmepump

Misstänker du att det är något fel på din luftvärmepump då den inte fungerar som skall så bör du anlita en luftvärmepumpinstallatör som kan undersöka din maskin. En installatör kan gå igenom luftvärmepumpen och hjälpa dig att rengöra den mer grundligt. Vänta inte med att kontakta en expert då det kan leda till att maskinens skada inte går att reparera.

Tips för en välfungerande luftvärmepump

  • Rengör luftvärmepumpen regelbundet enligt anvisningarna i texten ovan.

  • Kör inte pumpen på autoläge då det kan förvirra maskinen. Till exempel kan den slå på kyla om du eldar i kakelugn på vintern. Det är både kostsamt och omiljövänligt. Ställ istället in den temperaturen som du vill ha.

  • Det kan ta ett tag innan temperaturen balanseras när man ställer in värmen så ha lite tålamod. Om du ändrar för ofta så hinner inte luftvärmepumpen med.

  • Bygg inte in inomhusdelen då den behöver ett bra luftflöde runt sig.

Tack så mycket för att du läst vår text om rengöring av luftvärmepumpar. Lycka till med din pump!


Andra liknande artiklar

Miljövänliga rengöringsmedel

Rengöra duschkabin

Rättigheter och skyldigheter i tvättstugan

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
15 Feb 2022