En riktig gran hemma under jul är underbart. Det är populärt hos barnen och doften som sprider sig i hemmet av en färsk gran är underbar. Dock kan grann inomhus innebära vissa problem med barr. Det bästa sättet att bli av med barr är att inte ha några barr från början. Här kommer några tips på hur du kan njuta av din julgran och samtidigt hålla julen relativt barrfri.
Att tänka på när du köper gran
För att få en så barrfri tillvaro som möjligt under jul så skall du vara noggrann redan vid köpet av gran. Köper du en kungsgran så barrar den vanligtvis mindre än en vanlig svensk rödgran. Klimatpåverkan bli dock större när du köper en importerad gran, som kungsgranen faktiskt är.
Vidare skall du fråga när grannen har huggits ner. Många granförsäljare hugger ner granarna så tidigt som i oktober, vilket fungerar om granen står i minusgrader efter det. Tyvärr är det sällan minusgrader i hela Sverige från oktober fram till december och det kan leda till att vissa av dessa tidiga granar börjar bli ledsna innan de fått komma in och pyntats upp. Kontrollera barren innan du slår till!
Släng ut julgranen och bli av med barren utan stök
Det finns flera olika varianter på hur man får ut julgranen utan att det blir barr överallt. Ett sätt är att ställa granen på ett stort lakan som man sedan omsluter kring granen. På så sätt samlas alla barr i lakanet och det blir enkelt att bära ut och sedan skaka av. Vanligt är också att man sågar av alla grenarna på granen och lägger dem i en sopsäck. Ett sista tips är helt enkelt att dammsuga av grenarna innan du flyttar granen. Då lossnar de lösa barren och åker ner i dammsugarpåsen.
Vi hoppas några av våra tips hjälper dig att få och behålla en grann och grön gran där hemma som du kan njuta av hela julen. God jul!
Acklimatisera granen
Att ta in granen i vardagsrummet efter att den stått ute i kylan kan göra att granen får en temperaturchock. Låt granen få vänja sig vid inomhustemperaturen genom att låt den stå i lite svalare utrymmen först såsom cykelförrådet, garaget eller trappuppgången (kolla med grannarna först).
Om du inte har tid med att låta den stå och tina upp under några dagar så kan du köra en snabbvariant. Se till att foten har en färsk snittyta, såga av den gamla. Ta inte bort barken då gran suger vatten med barken.
Dunka inte foten i backen då det gör vattenuppsugningsförmågan mycket sämre. Ställ granen i det svalaste utrymmet du har hemma. Sätt granens fot i en balja med vatten så fort du kan. Spruta kallt vatten på grenarna med en blomspruta. Låt granen vara i cirka fyra timmar och spruta kallt vatten på grenarna igen. Efter ungefär åtta timmar kan du ta in granen i värmen men placera den gärna på ett svalt ställe.
Få julgranen att trivas
Vatten är det viktigaste. Vattna ofta. Gärna två gånger om dagen. Du kan fortsätta att duscha grannen med hjälp av en blomspruta någon gång då och då. Se till att julgransfoten är stor och att det finns plats för både stam och vatten. Häll inte i vodka, socker eller magnecyl i vattnet. Vanligt rent vatten är bäst för granen!
Om granen väl börjar barra så är det svårt att rädda den. Du kan försöka ge den en ny snittyta och se hur det går men oftast så får du helt enkelt stå ut med att sopa lite mer under tiden som granen står inomhus. För att underlätta det arbetet kan du införskaffa en robotdammsugare. De är fenomenala på att suga upp barr!
Andra liknande artiklar
Andra inlägg
- Rengöra fönsterbänk i sten/marmor
- Städa toalett | Våra städtips för toaletten
- Ta bort tuggummi och kludd från väggar och möbler
- Checklista inför flytt
- Stadgar för samfällighetsförening - en guide
- Sladdlösa dammsugare – tips och råd
- Rengöra järnkamin – en guide
- Rengöra dammsugare – så får du din dammsugare att hålla längre
- Så rengör du bakom spisen
- Rengöra vinylskivor – en guide