Så får du barnen att städa sina rum

Att få barnen att städa sina rum är bland det svåraste som finns för en förälder. Här är några tips som fungerar – det vet vi av erfarenhet.

Självklart känner du dina barn bäst och har dina egna sätt att få dem att hjälpa till därhemma. Men du kan säkert kunna dra nytta av dessa förslag och om du hittar något som fungerar för dig så kan du förbättra vardagen på ett väsentligt sätt.

Less is more – glöm inte det

Först och främst är det viktigt att tänka på att mindre ofta är mer. Att hålla leksakerna till ett minimum är bra för att många leksaker kan vara överväldigande att välja mellan. En annan bra metod är att lägga olika typer av leksaker i olika lådor och bara använda en sort i taget.
en annan metod som ofta fungerar med barn är logik.

När barnet har städat rummet låter du hen göra vad hen vill – ett mycket bra sätt att stärka goda vanor.

En annan metod är att städa rummet tillsammans, Detta kan ta din tid men är också ett bra sätt att lära barnen att städa på rätt sätt. Dessutom kan det vara en mysig och trevlig stund i alla fall innan barnen blir för trötta.

Bädda sängen en bra start

Att bädda sängen är en enkel uppgift som även de mindre barnen klarar av och som gör rummet mer trivsamt. Låt barnet göra hela jobbet själv.

Det är också viktigt att vara tydlig. Om barnet inte har städat rummet efter en tillsägelse så beror det troligen att dina anvisningar var oklara. Äldre barn kan få en checklista medan de mindre bör få en uppgift i taget.

Tävlingar är en bra motivationen

Tävlingar fungerar ofta bra för den som vill att barnen ska göra en uppgift. Sätt en timer på fem eller tio minuter och se vilket barn som hinner med mest på den korta tiden. Men det är viktigt att du håller tiden kort för att hålla uppmärksamhet.

Barn gillar riktiga grejer och det gäller även städning. Ge barnen dammsugaren eller svabben och låt dem göra det på egen hand. Detta tar sin tid, men visst vill du att barnen ska lära sig att städa på egen hand.


Andra liknande artiklar

Stopp i vasken - så löser du proppen

Miljövänliga rengöringsmedel

Rengöra diskbänk och diskho

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
15 Apr 2022