Städa köket som ett proffs! I vår serie med städtips är det nu fokus på kök. Lär dig hur du håller ett av hemmets viktigaste rum snyggt & fräscht.
Kom även ihåg att köket är en viktig del av en flyttstädning.
Städa köket för ett mer trivsamt hem
Det finns några områden i ett hem som måste hållas renare än andra och där man faktiskt riskerar att bli sjuk om man inte håller efter. Lite damm i hallens olika hörn eller lite skräp på golvet i barnens rum – ingen fara. Då det börjar se illa ut i kök och i badrum – ja, då är man dock ute på lite djupare vatten. Köket i synnerhet. Håller man inte rent i köket så riskerar man att föra olika bakterier vidare till sina livsmedel och det man äter. Det handlar alltså om att man genom den dåliga, undermåliga hygienen riskerar att göra sig själv och övriga medlemmar i familjen sjuka.
Många ser en städning av köket som ett evighetsprojekt; det tar aldrig slut och det finns inga lätta vägar att få det rent. Riktigt så är det inte. Visst; i och med att städning i köket är extra viktig så får man vara beredd på att lägga ner lite extra tid på den. Det mesta handlar dock om att underlätta för sig själv och genom att skapa goda vanor också komma undan lite lindrigare rent tidsmässigt då städningen ska ske.
Menas här: du behöver inte städa ett rent bombnedslag varje gång. Håller du efter så blir också städningen betydligt lättare. Gör det till en vana att torka bort matrester efter tillagning, gör det till en vana att öppna kylen och slänga det som har gått ut, se till att diska så snart du ha ätit, torka av fläkten efter matlagningen, byt disktrasor regelbundet – extra viktigt; din disktrasa är en gigantisk bakteriehärd! – och ha en sop i nära anslutning så att du hela tiden kan sopa upp smulor och annat. Genom detta tillvägagångssätt så kommer du att slippa avsätta flertalet timmar på att städa köket. Framförhållning ger bättre resultat och skapar mer tid för dig.
Några snabba städtips för ditt kök
Att det då och då krävs en rejälare städning av köket ska man dock inte sticka under stol med. Även om man håller efter enligt ovan nämnda metoder så behövs det ibland rejälare och mer kraftfulla tag. Vi tänkte därför samla några tips som kan vara användbara för dig att använda då det är dags för en lite mer rejäl städning av köket.
- Börja med ugnen. Ska du rengöra din ugn så behöver denna förmodligen ”stå och dra” ett tag. Köper du ett speciellt rengöringsmedel för ugnen så behöver detta tid för att verka och dra in. Ett tips är därför att du låter detta ske över natten som föregår din städdag; har du tänkt städa köket under söndagen så kan du med fördel spruta in ugnen under lördagskvällen och få ett enklare jobb då det väl är dags att börja städa. Och: använd handskar – de flesta medel för ugnsrengöring är starka och innehåller mycket kemikalier. Ett andningsskydd kan också komma väl till pass.
- Börja uppifrån. Felet många gör – vid all typ av städning – är att man börjar i fel ände. Genom att börja städa golv och underskåp så skapar man dig dubbelt jobb. Vad händer då du väl ska torka av överskåpen eller damma på ovansidan? Jo, allting rinner/faller nedåt och du får börja om.
- Plocka ur kyl och skafferi. Lägg en badhanduk (som du inte är speciellt rädd om) på golvet och ställ alla varor du har i kyl och skafferi där. Ta ur alla hyllplan ur kylen och lägg dessa i blöt. Under tiden så kan du börja sortera. Släng allt som passerat utgångsdatum. Skölj ur halvfulla brukar (som du vet att du inte kommer att använda) och sortera bort dessa. Se över skafferiet och torka bort allt mjöl, alla flingrester och allt annat spill från detta. Dammsug gärna där du kommer åt! Rengör alla hyllplan och lådor och sätt tillbaka dessa i kylen innan du ställer tillbaka de produkter som klarat gallringen.
- Diskho, kranar och diskbänk. Gnugga – gärna med svinto – för att få det skinande resultat du vill nå. Använd gärna en tandborste (som du slänger efteråt) för att komma åt överallt. Var ihärdig och sluta inte förrän det verkligen glänser. Som en sista touch kan du använda ättika på kranen; ett välbeprövat knep som ger det där lilla extra.
- Bänkskivor. Torka av bänkskivorna med medel anpassat efter hur de ser ut. Läs på förpackningen innan du sätter igång. Du vill inte förstöra en fin bänkskiva i natursten genoma tt lägga ett surt rengöringsmedel på det. På bänkskivor av trä så fungerar ofta en blandning av hett vatten och grönsåpa allra bäst.
- Dammsug och torka golven. Avsluta med att dammsuga och torka av golven.
FLER ARTIKLAR
Andra inlägg
- Kan man göra städning rolig?
- Renlighet är en dygd
- Så rengör du din espressomaskin - en guide
- Rengöra plast | Tips & råd
- Rengöra spishäll | Induktionshäll | Glashäll
- Rengöra fönsterbänk i sten/marmor
- Städa toalett | Våra städtips för toaletten
- Ta bort tuggummi och kludd från väggar och möbler
- Checklista inför flytt
- Stadgar för samfällighetsförening - en guide